073 800 77 16 info@plant.se

Mitt i centrala Stockholm totalrenoverar Vasakronan det anrika Bankpalatset. Den del av huskroppen som finns längs Näckströmsgatan får även en påbyggnad  i trä. Plants livscykelanalys (LCA) visar att påbyggnationen är nära på klimatneutral, tack vare användningen av trä i konstruktionen.

Byggnaden uppfördes i slutet av 1800-talet och är ritad av Erik Lallerstedt. Den byggdes åt Hernösands Enskilda Bank, och även sista hyresgäst före projektstarten var en bank. Till hösten flyttar spelutvecklaren Embark Studios in i lokalerna.

Klimatsmart tillbyggnation

Livscykelanalysen utfördes av Plant och innefattade produkt-, transport- och byggproduktions- skedet, A1-A5. Analysen är baserad på projektets BIM-modell genom inläsning i Plants verktyg. Påbyggnationen består nästan uteslutande av trä. I bjälklag, bärande pelare och väggar finns 108 ton korslimmat trä. Användningen av trä som material bidrar med biogen kolinlagring på 286 ton CO2e, vilket gör tillbyggnationen nära på klimatneutral vid en beräknad livslängd på 50 år. Detta är inte ett projekt som genomfört den nyligen lanserade NollCO2-certifieringen från SGBC, för att tydliggöra.

Varsam renovering

Delar av byggnaden är kulturhistoriskt skyddad. Renoveringen är varsamt utförd och fastighetens ursprungliga detaljer, som den vackra fiskbensparketten och marmorn, har bevarats och lyfts fram. Under arbetet återfanns dessutom kopparportar från byggåret, som nu fått en placering i entrén. Trapphusen mot Kungsträdgårdsgatan och Näckströmsgatan har bevarats liksom det ursprungliga styrelserummet på andra våningen.

Vill ni veta mer:

Pelle Tunell, Plant, pelle@plant.se, 070-389 98 96

Vasakronan:

Fastighetsutvecklare: Susan Strömbäck, susan.stromback@vasakronan.se

Projektchef: Nicole Hoang, nicole.hoang@vasakronan.se

Bengt Dahlgren

Miljökonsult: Sandra Holmström, sandra.holmstrom@bengtdahlgren.se