Vi använder cookies

Vi använder cookies för att för att ge dig tillgång till alla funktioner på vår webbplats, förbättra din användarupplevelse och för att analysera hur vår webbplats används.
A calendar icon
Bild på Pelle Tunell och Felix Sandquist
Pelle Tunell, vd Plant och Felix Sandquist, vd AGV Invest

Plant hjälper byggbranschen minska sina utsläpp - plockar in 6 miljoner från AGV

AGV Invest investerar i Plants tjänst för klimatberäkningar av byggnader.

Bygg- och fastighetssektorn står för drygt en femtedel av Sveriges klimatpåverkan enligt Boverket. Sedan ett år tillbaka är det lag på att byggherrar ska lämna in en klimatdeklaration på nya byggnader.

Plant har skapat en tjänst som beräknar klimatpåverkan från byggprocessen. Genom att använda byggprojektets 3D-modeller, kan stora delar av beräkningen automatiseras.

– Det pågår en enorm omställning i byggbranschen. Fler och fler aktörer satsar helhjärtat på cirkulära och hållbara material. Trots detta sker stora delar av dagens klimatberäkningar i Excel-ark utan systemstöd, säger Pelle Tunell, vd Plant.

Nu taktar bolaget mot en omsättning på 16 mkr, går breakeven sedan november och har just stängt en kapitalrunda på 6 miljoner kronor med AGV Invest som ny investerare.

– AGV är typ Norrsken House fast inom PropTech. Det är där allt händer just nu. Syftet med den här emissionen är främst att knyta till oss deras unika kunskap om branschen, säger Pelle Tunell.

AGV sponsras av bland andra Jernhusen, Akademiska Hus, Hemsö och Fabege. De får hjälp från den rådgivande styrelsen bestående av namnkunniga personer såsom Maria Rankka, Peter Wågström, Peter Ingman och Charlotte Hybinette. Felix Sandquist är ansvarig för att driva investeringsverksamheten.

– Plant sitter som hyresgäster på AGV och väldigt tidigt blev vi imponerade av deras kompetenta team. De har hittat de bästa inom både mjukvaruutveckling och hållbart byggande. Dessutom får jag ofta lovord från fastighetsbolagen om att Plant är de absolut bästa på marknaden inom klimatberäkning. Det är ingen tvekan om att efterfrågan på klimatberäkningar ökar och där ser vi att Plant ligger i framkant. Vi ser fram emot att stötta bolaget på deras resa, säger Felix Sandquist, vd AGV Invest.

Under året kommer Plant resa mer kapital, en nordisk expansion väntar och en ny professionell styrelse ska tillsättas.

Publicerad: Februari 16, 2023

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er med klimatberäkningar?

Tveka inte att kontakta oss. Vi är bara ett meddelande eller telefonstamtal bort.